Din Handlekurv

Fidget spinnere - en innføring

Skrevet av Spinnit .no den


Har du hørt om fidget spinnere? Dette er egentlig et forholdsvis gammelt leketøy som har blitt ekstremt populært de siste månedene.

Her tar vi en titt på denne merkelige dingsen og hvorfor så mange elsker den.


Hva er fidget spinnere?

Fidget spinnere ble faktisk oppfunnet allerede på 1990-tallet.

Da ble leketøyet promotert som svært gunstig for avstressing. Allikevel har seriøse forskere lenge diskutert om det er noen reell sannhet i at en fidget spinner roer deg ned.

En fidget spinner har i og for seg et forholdsvis enkelt design.

Den består vanligvis av tre blader som går ut fra et sirkulært senter. Selve bruken går helt enkelt ut på å snurre (spinne) fidget spinneren rundt i hånden din.

Leketøyet plasseres med senteret ned på håndflaten. Deretter dytter man på en av bladene som står ut, som får tingesten til å snurre.

Fordi en fidget spinner veier så lite og er designet for å skape minimalt med friksjon vil bladene snurre rundt lenge hver gang man drar i dem.

 

Fidget spinnere som leketøy

Da Catherine Hettinger tok patent på sin fidget spinner i 1993 forsøkte hun først og fremst å selge oppfinnelsen sin til leketøysselskap.

Men det viste seg å være vanskelig å få solgt fidget spinneren til større produsenter. Hasbo valgte opprinnelig å teste fidget spinneren til Hettinger på markedet, men takket nei til en avtale med henne etter resultatene.

I 2005 lot Hettinger patenten på fidget spinneren gå ut. Selv om fidget spinnere ikke har vært spesielt populære opp gjennom årene har de i løpet av de siste månedene blåst opp på verdensbasis.

Nå finner man hundrevis av videoer på YouTube om hvordan man kan trikse og leke med fidget spinneren.

Men den opprinnelige ideen til Hettinger var faktisk å lage et leketøy som kunne hjelpe med avstressing.

Og det er nettopp dette svært mange bruker fidget spinnere til i dag.

 

Fidget spinnere til avstressing

Det har vært størst fokus på fordelene med fidget spinnere til folk med ADHD, angst og autisme. Leketøyet sørger for at man slapper av og at det blir lettere å opprettholde fokus.

Altså kan fidget spinnere være en god kombinasjon av duppeditt og avstressing for de som trenger det.

Som med de fleste andre påstander hva gjelder mental helse er det selvfølgelig stor uenighet blant forskere om fidget spinnere.

Der noen er svært begeistrede for fordelene finnes det også skeptikere som mener at en fidget spinner kan fungere som distraherende.

Det engelske ordet fidget betyr på godt norsk å fikle. I dag assosieres dette begrepet i stor grad med personer som har behov for taktil stimulering for å holde seg rolige.

Som sannsynligvis er noe bakgrunnen for at de igjen har blitt så populære nå i 2017.

 

Ny popularitetsbølge for fidget spinnere i 2017

Vi lever i en svært hektisk tid.

Med sosiale medier, stressfylte arbeidsdager og konstant tilgang på informasjon er det ikke rart at mange sliter med å roe seg ned.

De siste ti årene har sett en enorm økning i stress-relaterte lidelser. Der man før i tiden kanskje satt og trykket på en kulepenn i kjedelige jobbmøter finnes det nå et hav av duppeditter man kan skaffe seg.

På lille julaften i 2016 annonserte journalisten James Plafke fra Forbes at en fidget spinner var kontor-leketøyet man måtte ha i 2017. Og etter dette har fidget spinnere økt enormt i popularitet.

Antall søk på Google etter fidget spinnere har skutt til værs med nesten 100 prosent siden starten av året. Gjennom sosiale plattformer som Reddit og Youtube blir leketøyene stadig mer populære.

Uansett om du sliter med å konsentrere deg på jobben eller har lyst på en ny hobby kan det være morsomt å prøve ut en fidget spinner.

Dette er billige leketøy perfekt til kontoret eller avstressing hjemme.

Vi har drøssevis med spinnere til salgs til alle aldre. Se vårt utvalg av spinnere her